petak, 9. prosinca 2011.

Kašnjenje menstruacije i prvi simptomi trudnoće


Kasni li vam ciklus, a spremni ste saznati istinu, vrijeme je da se uputite u obližnju ljekarnu po test za trudnoću. Današnji su testovi jednostavni za uporabu, a eventualnu trudnoću neki od njih mogu detektirati još i prije izostanka mjesečnice, nakon 10 do 14 dana od trenutka oplodnje. Urinarni testovi (bilo kućni, bilo laboratorijski, jer princip im je isti) funkcioniraju tako što reagiraju na prisutnost humanog korionskog gonadotropina, HCG-a u urinu. To je hormon kojeg proizvodi posteljica, a nalazi se u krvi i urinu trudnice. Brine da ženino tijelo oslobađa dovoljne količine estrogena i progesterona za normalno funkcioniranje, a da pritom ne dođe do menstruacije, tako da se trudnoća održi. Stoga dokaz HCG-a u krvi i mokraći potvrđuje trudnoću. Svaka dva dana gotovo se udvostruči, a svoj maksimum dostiže sa 60-70 dana trudnoće.

Kako se testirati?

Najbolje je testirati prvi jutarnji urin jer se u njemu nalazi najveća količina hormona HCG-a. Detalje o izvođenju testa dobro proučite u uputama koje ćete dobiti zajedno s testom. Ukoliko u vašem urinu ima HCG-a, pojavit će se linija, plusić ili neka druga reakcija na prozorčiću predviđenom za rezultat. Proizvođači tvrde da su testovi, pridržavate li se njihovih instrukcija, točni u 97 posto slučajeva. Međutim, neka istraživanja pokazuju da čak 25 posto slučajeva bude s uglavnom lažno negativnim, ali i lažno pozitivnim rezultatima.

Kada rezultat može biti lažan?

Ukoliko test pokaže negativan rezultat, to još ipak ne isključuje potpuno trudnoću, pogotovo ako su prisutni i drugi znakovi trudnoće. Lažni negativni rezultati uglavnom se pripisuju preranom testiranju ili lošim prikupljanjem urina (drugačijim od onog navedenog u uputama) Lažno pozitivni rezultati su još rjeđi, a mogući su u slučajevima npr. cisti na jajnicima, rijetkih tumora ili kod žena koje su zbog liječenja neplodnosti dobivale injekcije HCG-a. Kod testova novije generacije, visoke osjetljivosti, koji reagiraju na vrlo male koncentracije hormona, rezultat može biti pozitivan ako je testiranje provedeno jako rano (4 dana prije očekivane mjesečnice), a pri ponovljenom testiranju može biti negativan zbog prirodnog okončanja trudnoće. Istraživanja su, naime, pokazala kako čak 22 posto trudnoća prirodno spontano završi i prije nego što se klinički potvrdi.

Preporučuje se slabo pozitivan test provjeriti ponavljanjem nakon 48 sati, budući da se tijekom trudnoće koncentracija HCG-a svaka tri dana nakon začeća poveća dva i pol puta. Drugi hormoni, lijekovi, antibiotici i druga sredstva ne utječu na rezultate testa.



10 prvih znakova trudnoće

Niti osjetite li sve, a kamo li neki od navedenih znakova, ne mora značiti da ste u drugom stanju. Ali, bit će dovoljni da vam usadi crv sumnje, a on će vas izjedati sve dok stvar ne provjerite!
  1. Mučnine i povraćanje: Jutarnje mučnine počinju dosta rano, čak tjedan dana nakon začeća, pa vas već one same po sebi mogu potaknuti da posegnete za nekim konkretnim testovima.
Promjena okusa i želja za hranom: Metalni okus u ustima i preferiranje neke određene ·  hrane može biti jedan od prvih znakova trudnoće, čak prije izostanka menstruacije. Možda vam više ne paše kava ili alkohol, pečeno. Često počinje smetati i dim cigarete. Pretpostavlja se da su hormoni uzrok ovih promjena. Ipak, nemojte popuštati željama za kaloričnom hranom.
·  Promjene na grudima (osjetljivost, svrbež, napetost): Otprilike tri tjedna nakon začeća osjetit ćete da su vam grudi i bradavice osjetljivije. Ponekad mogu biti i natečene - nalik razdoblju kada trebate dobiti mjesečnicu. To je izazvano progesteronom. Već prije izostanka mjesečnice moguće je da ćete osjetiti svrbež ili bolove u grudima, a osobito na bradavicama. Na početku trudnoće naglašenije su vene na grudima, bradavice postaju tamnije i pojavljuju se izbočenja malenih žlijezda oko bradavice. Vaše se tijelo već priprema za hranjenje djeteta. Već sada se na bradavicama može pojaviti i vodenasta sekrecija.
·  Blago krvarenje i grčenje: U trenutku implantacije, kada se embrij veže za uterus, može doći do blagog krvarenja. Događa se to otprilike osam do deset dana nakon ovulacije, nešto prije nego što bi inače počeo novi menstrualni ciklus. Iscjedak je bljedunjav, više ružičast nego krvav. U ranim razdobljima trudnoće moguća je i pojava grčeva. Naime, sve dok uterus ne zauzme svoj položaj i ne bude poduprt zdjelicom, u drugom tromjesečju podložan je grčevima nalik menstrualnima. Kontrakcije se javljaju redovito, a mogu se povećati tijekom tjelovježbe, orgazma ili čak neke jednostavnije promjene položaja.
·  Povećani umor: Jedna od čestih nuspojava u prvih osam do deset tjedana je iscrpljenost u svako doba dana, moguće su čak vrtoglavice i nesvjestice. Tijelo, naime, prolazi kroz značajne metaboličke promjene, koje se kod većine žena smire oko 12. tjedna trudnoće.
·  Učestalo mokrenje: Kako se maternica povećava, počinje pritiskati mokraćni mjehur te smanjuje njegov kapacitet. Osim toga, hormonalne promjene uzrokuju i popuštanje napetosti mišića, pa tako i mišića mokraćnog mjehura. Puno žena već tjedan nakon začeća mora češće mokriti. Ali, češće mokrenje može biti i znak urinarne infekcije. Osjetite li peckanje pri mokrenju ili imate bolove, obavezno informirajte liječnika. Negdje oko 12. tjedna trudnoće maternica se već tako povećala da se pomaknula iz područja mjehura i pritisak na mjehur pomalo popušta.
  1. ·  Zatvor: Dodatni hormoni tijekom trudnoće djeluju na opuštanje crijeva, zbog čega
  2. ona postaju manje efikasna.
  3. Porast tjelesne temperature: Ukoliko vam se povisila tjelesna temperatura i nikako se ne snižava, vrlo je lako moguće da ste u drugom stanju.
  4. Bezrazložne promjene raspoloženja: I opet su hormonalne promjene krive što ćete možda biti razdražljivi, a možda i plačljivi bez razloga.
  5. Izostanak mjesečnice: Ako inače imate redovite cikluse, izostanak mjesečnice gotovo je siguran znak da biste mogli biti u drugom stanju. Dogodi li se to zajedno s nekim od ostalih navedenih simptoma, ne morate ni čekati plavu boju na testeru.
Kada na testiranje krvi?

Kada prođe 15 dana od dana kašnjenja menstruacije, što znači da ste možda mjesec dana u drugom stanju, ginekolog trudnoću može utvrditi pregledom. Imate li jako nepravilne cikluse, ako su vaši testovi urina negativni, a vi i dalje imate znakove trudnoće, postoji li sumnja na izvan materičnu trudnoću, ako ste imali problema sa sterilitetom, spontane pobačaje ili su prijašnje trudnoće imale komplikacije na početku, te ako je i ultrazvučni nalaz nejasan, može zatražiti da se napravi §HCG iz krvi. To je aktivni dio već spomenutog hormona HCG-a, a otkriva i najmanju količinu hormona u krvi, te je gotovo sto posto siguran. Ovaj test ne otkriva samo prisutnost HCG-a, nego i njegovu točnu količinu, što je važan podatak da se vidi ima li trudnoća dobar početak. Radi se o jako kompliciranoj analizi koja se radi samo onda kada liječnik to smatra potrebnim.

Broj komentara: 12:

  1. Super članak, stvarno puno korisnih savjeta, međutim što raditi kada dođe do izostanka menstruacije, treba li se odmah ici obratiti liječniku

    OdgovoriIzbriši
  2. Trebala sam dobiti menstruaciju 3 ali nisam ju dobila. Onda sam isla opet racunat da bi trebala dobit 10 og danas je deseti i nisam ju dobila i imam grceve kao pred menstruacije ali od menstruacije nista dali sam trudna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam jucer imala grcenje maternice i vec pomislila kako menstruacija dolazi,jer je jucer i trebala doci. 9 dana bolne grudi i 1 dan kasnjenja i pozitivan test :)
      Moj savjet napravi test ako su ti redovne menstruacije.

      Izbriši
    2. Trebala sam dobit 1.3.sad ali nista od menstruacije imala sam iplatacisko krvarenje i sad lagane mucnine.dali sam trudna

      Izbriši
    3. Zadnja menstruacija 29.7 još nisam dobila jeli mogućnost dasam trudna nemam baš simptoma osim bol u leđima stomak me nekad boli konde će krenut svaki čas a nikad i grudi me nekad bile na dodir

      Izbriši
  3. Trebala sam dobiti menstruaciju 3 ali nisam ju dobila. Onda sam isla opet racunat da bi trebala dobit 10 og danas je deseti i nisam ju dobila i imam grceve kao pred menstruacije ali od menstruacije nista dali sam trudna

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav! Ovako pitanje ja sam trebala dobiti menstruaciju 5 tog ovog mjeseca i izostala je. Znaci jos nisam dobila. Napravila sam tri testa za trudnocu svi bili negativni. Nemam nikakvih simptoma ni za trudnocu ni za menstruaciju i sad sam zbilja zabrinuta. Narucena sam kod ginekologa za dva tj tek

    OdgovoriIzbriši
  5. Kasni mi 8 dana, 2 testa negativna, mjesecnice redovne. Ne znam sta da mislim.

    OdgovoriIzbriši
  6. Bez imena ... isto tako i meni😭
    Trebala dobiti 05.11.i još ništa, dva test radila jedan sama jedan kod ginekologa, bila tamo narucio me tek za sijecanj i reko da probam sa testom sljedeći tjedan, možda je prerano

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni kasni 9 dana dva testa radila 3 I 4 dan kasnjenja oba negativna .Grudi me bole bradavice najvise imam mucnine

    OdgovoriIzbriši
  8. Nakon 15 dana uradit test ili otic ljecniku?

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdrav, meni kasni 3dana, zadnje menstruacije su mi tocne. 1.12 sam dobila lagani iscjedak ružičaste boje nakom spolnog odnosa I potrajao je jos nekih sat vremena sa blagim grcevima. Da li je to moguce implatacijsko? Dobila I upalu mjehura, povisena temperatura vec 2tjedna. Moguca trudnoca ?

    OdgovoriIzbriši