petak, 9. prosinca 2011.

Pojam Začeća


Znanost i medicina su posljednjih godina na tom području napredovale divovskim koracima, i ako su im ostala još mnoga pitanja koja treba razjasniti. Sada se točno zna kako se stvara i kako se tijekom trudnoće razvija ljudsko biće. Budući roditelji mogu od sada, na primjer, prekidom kontracepcijske metode kojom su se do tada služili, izabrati trenutak rođenja djeteta.Začeće time ne prestaje biti za njih uzbudljiv i povlašten trenutak. Razumijevanje prirodnog mehanizma samo pridonosi posebnom značenju događaja.


REPRODUKTIVNI ORGANI

Razvoj novog ljudskog bića je rezultat spajanja dvije posebne ćelije, ženske i muške. Prije nego što opišemo kako do njega dolazi, podsjetimo se na to koji su glavni reproduktivni organi.


Ženski spolni organi

Ženski spolni organi su jajnici, jajovod i maternica. Od oplodnje do rođenja, ti organi omogućuju začeće i razvoj budućeg djeteta.


- Jajnici. Te dvije male žlijezde bademastog oblika smještene su sa svake strane maternice. Jajnici sadrže 300.000 do 400.000 ženskih spolnih ćelija, koje najčešće nazivamo očite ili jajne ćelije. Očite potiču iz ćelija koje već postoje u 7. mjesecu materničnog života u maternici ženskog ploda, a od početka puberteta mogu biti oplođene. Očite se nalaze u folikulima, a ovi u tkivu jajnika. Od puberteta do prestanka mjesečnice (menopauza), u ciklusima od prosječno 28 dana, svaki jajnik proizvede zajedno s ostalima i jednu očitu sposobnu za oplodnju, koja će se nakon oplodnje nazvati jajašcem.

Glavna funkcija jajnika jeste omogućiti ovulaciju. Prvog dana ciklusa, folikul koji sadrži jajnu ćeliju, počinje "sazrijevati" na površini jajnika. Sazrjet će oko 12. dana od početka mjesečnice. Jajnik ce ga "izbaciti" oko 14. dana ciklusa u prošireni dio jajovoda (ampulu), odakle će početi njegovo spuštanje kroz cijev koja vodi do maternice. Za vrijeme tog putovanja, jajna ćelija može biti oplođena muškom spolnom ćelijom, spermijem. Ako ne dođe do spajanja sa spermijem i jajna ćelija ne bude oplođena, ona se ne usađuje u maternici, već propada. Tada se izbacuje sa menstrualnom krvi koja dolazi iz sluznice maternice. Sluznica se, ako ne dođe do oplodnje, ljušti 14 dana nakon ovulacije.


- Jajovodi su dva kanala u obliku tube, koji povezuju jajnike i maternicu, njihova ampula prihvaća svaki mjesec jajašce iz jajnika.


- Maternica je šuplji mišić obložen sluznicom. Zaštititi će za vrijeme devetomjesečne trudnoće jajašce koje postaje zametak, a zatim plod. U normalnom stanju, maternica je duga 6, široka 4 cm, a tezi 50 g. Na dnu je zatvara vrat maternice kroz koji prolazi jedan kanalić. Kroz vrat maternice će proći spermiji izbačeni ejakulacijom u rodnicu. Tim putem će u porođaju proći i dijete. Funkcionisanje cjeline maternica-jajovod-jajnik ovisi o radu žlijezda (kao što je i hipofiza) koje reguliše djelovanje hormona u organizmu.


Muški spolni organi

U muškarca testisi u redovnim ciklusima koji traju 120 dana stvaraju spolne stanice ili spermije. Oni se razvijaju u sjemenovodima svakog testisa. Zatim, dugim kanalima dolaze do sjemenih vrećica koje su smještene sa svake strane prostate. Od početka puberteta do kraja života, muškarac proizvede nekoliko milijardi spermija.
U trenutku ejakulacije penis sa spermom izbacuje spermije. Skupljaju se u rodnici, penju kroz maternicu i preživljavaju u tijelu žene od 24 do 72 sata. Ako su izbačeni van, njihov život traje tek nekoliko sati.


OPLODNJA

Oplodnja je spajanje muške i ženske spolne ćelije, gameta (grč. gamos, "vjenčanje"): jajne stanice i spermija. Ono se odvija u jednom od ženinih jajovoda, a rezultat je stvaranje prve ćelije: jajašca.
Jajna ćelija je prozirna, okrugla i dugačka jednu desetinu milimetra. Ima jezgru, citoplazmu, koja joj omogućava preživljavanje dok ne dođe do maternice ako je oplođena, a obavijena je želatinastom opnom, zonom pelucidom. Jajna ćelija ima 23 hromosoma. Sama po sebi nije pokretna, ali uz pomoć trepetljika i stezanja mišića jajovoda, lagano napreduje kroz okoliš u kojem može preživjeti od 12 do 24 sata.


Spermiji su pokretljivi i oplođuju. Građeni su od glave koja sadrži jezgru i repa koji im omogućava kretanje. Kao i jajna ćelija, svaki ima 23 hromosoma. Puno su manji od jajne ćelije, dugi su pet stotina mm i u minuti pređu 2 do 3 mm. Odloženi u rodnicu ejakulacijom, prodiru kroz vrat maternice u maternicu i za dva sata dolaze do jajovoda u kojem se nalazi jajna ćelija.
Iako su spremiji brojniji (120 do 300 miliona), valja znati da ce od nekoliko miliona spermija koji prodru u rodnicu, samo nekoliko stotina stići do jajašca i sasvim ga okružiti. Samo ce jedan ući u citoplazmu jajašca i oploditi ga. Čim uđe u citoplazmu, rep spermija propada, a jezgra raste i spaja se sa jezgrom jajašca... tako nastaje skup od 46 hromosoma (23 iz ženske i 23 iz muške spolne ćelije), neophodan za stvaranje zametka.
Svaki hromosom muške spolne ćelije uparit se ce sa odgovarajućim hromosomom ženske spolne ćelije. Od tog trenutka određen je spol i genetske karakteristike budućeg djeteta.


Tako stvoren zametak kreće se prema maternici do koje dolazi za 3 do 4 dana. Na putu se početne dvije ćelije počinju umnožavati. Ta skupina ćelija izgleda poput duda - pa otuda njezino latinsko ime morula - ali još uvijek nije veća od svega jedne desetine milimetra. Zametak prodire u maternicu u kojoj će se ugnijezditi.



NIDACIJA


Kada uže u maternicu četvrtog dana, zametak se sastoji od 16 ćelija. Ugnijezdit će se u sluznicu maternice tek 7. dan nakon oplodnje. Tri dana slobode u maternici ne omogućuju samo daljnje umnožavanje ćelija zametka, nego i njihovu diferencijaciju i organizaciju. Ćelije iz središta morule će rasti i stvoriti embrionalni čvorić (budući zametak). One s vanjske strane će oblikovati ovojnicu, nazvanu korion, stvarajući šupljinu napunjenu tekućinom.


Jajnik nastavlja svoj posao: folikul koji je sadržavao jajnu ćeliju pretvara se u žuto tijelo i počinje proizvoditi hormon, progesteron, potreban za nidaciju zametka u maternici. Drugi hormoni, estrogeni koji se luče u prvom dijelu ciklusa, pripremaju tkivo na djelovanje progesterona koji se luči za vrijeme drugog dijela ciklusa.
Pod utjecajem ta dva hormona sluznica maternice deblja. Mnogobrojne krvne žilice se prokrvljuju i obogaćuju hranljivim sastojcima. Jajašce će se doslovno zakopati u sluznicu, usaditi se i nastaviti svoj rast tokom devet mjeseci trudnoće.



GENETSKI SAVJETI


Začećem djeteta se postavljaju mnoga ozbiljna pitanja.
Primjerice u slučaju kada:
- imate već tjelesno ili mentalno zaostalo dijete
- kada ste sa svojim suprugom ili partnerom u bližem srodstvu (bratić ili sestrična), itd
- vi ili vaš partner bolujete ili imate neku urođenu manu (malformaciju) i strahujete da je ne prenesete na dijete (šećerna bolest, hemofilija itd)
- stariji ste od 35 godina i želite postati majkom, a znate da se rizik hromosomskih anomalija povećava s godinama.


Savjetovanje s genetičarom prije planirane trudnoće može vam odgovoriti na neka od tih pitanja. Genetičar će nastojati procijeniti opasnost od ponavljanja nasljednje bolesti ili ocijeniti može li se ranija bolest ili malformacija u porodici nekoga od budućih roditelja ponoviti. Uloga genetičara nije ni da zabranjuje niti da dopušta. On vam neće moći uvijek dati potpunu sigurnost, ali će procijeniti mogućnost rađanja djeteta sa hendikepom i pomoći će vam da se odlučite.

Nema komentara:

Objavi komentar